A harmadik 10 perc

A harmadik 10 perc   2011. november 08.

Valami miatt a tantervek és segédanyagok nem foglalkoznak azzal az ismert ténnyel,
hogy közel 60 –szor gyorsabb a képek bevésődése az írott szövegnél!

 

Ameddig a képpé alakított lecke észrevétlenül kúszik be gyermeked memóriájába, addig az olvasott, csak nyögve nyelősen - vagy még úgy sem.

Az olvasási problémákról még szót sem ejtettünk...

 

A technikát sok terület alkalmazza - kivéve az oktatást… Természetesen az elvek megtartása mellett, minden tematikát a gyermekek igényeihez alkalmazkodva kell kialakítani.

 

Figyeld meg miként készíthettek az amúgy jó vázlatból, tanulható vázlatot!

 

Elképzelt lecke a mókusokról:


Mókusok
A valódi mókusok (Sciurini) a mókusfélék családjába tartozó bozontos farkú, erdőlakó rágcsálók. A mókus hangutánzó szó az állat makogó hangjából. Régi alakja móka volt, amely kedveskedő -us végzetet kapott (mint „cicus”, „kutyus”). A legtöbb faj az Amerikai kontinensen él. Eurázsiában csupán négy található meg a 40 faj közül. A Közép-Európában elterjedt fajuk az európai mókus, más néven európai vörös mókus vagy egyszerűen csak mókus. Életmód A mókus jól alkalmazkodott a fán való életmódhoz. Rendkívül fürge, szüntelenül táplálék – fenyő- és egyéb magvak, mogyoró vagy gomba – után kutat. Fogai a rágcsáláshoz alkalmazkodtak, a rágcsálók közé tartozik. Városi parkokban is – gyakran teljesen szelíden – előfordul. Táplálékuk fák magvaiból, gyümölcseiből, gombákból és rovarokból áll, de emellett előfordul, hogy madártojást és madárfiókákat is fogyasztanak. Ősszel különféle magvakat gyűjtenek és elraktározzák télire. Nem alszanak téli álmot, csupán téli pihenőt tartanak.

 

Kulcsszavak:

 

mókusok, valódi mókusok, erdőlakó rágcsálók, Eurázsiában négy faj, vörös mókus, Legtöbb faj Amerikai, 40 faj, bozontos farkú, fürge, magvak, mogyoró, gomba, városi parkok, táplálékuk magvak, gyümölcsök, gombák, rovarok, madártojás, madárfióka, nem alszanak téli álmot.

 

A kigyűjtött szavakat helyes logika szerint csoportosítsátok.

A csoportok nevei kerüljenek a cím köré.

A kulcsszavakat illesszétek a helyére!

Gondolati ábra:

 

Gondolati rajz:
Szólj hozzá cikkünkhöz :


Iratkozz fel ingyenes, családi lapunkra!